Voedselbossen
Van apenboom tot zonnehoed!

Een voedselbos is een tuin vormgegeven naar de structuur van een jong & natuurlijk bos.
… door planten te gebruiken die direct of indirect nuttig zijn voor de mens – vaak dus eetbare planten. In een voedselbos kunnen we grote & kleine bomen terugvinden, maar ook struiken, vaste planten, kruiden, éénjarigen, wortelgewassen, klimmers en paddestoelen. Ze worden zo aangeplant dat de positieve interacties gemaximaliseerd worden en de negatieve geminimaliseerd, met de vruchtbaarheid van het ecosysteem voornamelijk voorzien door de planten zelf.
De planten in een voedselbos zijn overwegend vaste planten, waardoor dit systeem eentje van lange termijn is. Veel van de planten die worden gebruikt zijn multifunctioneel: ze hebben vaak een hoofdfunctie of -oogst, maar hebben daarnaast nog tal van andere functies binnen het ecosysteem. De planten worden ook sterk door elkaar gemengd waardoor er weinig of geen grote vlakken van dezelfde soort plant bestaat. De verschillende planten groeien dicht bij elkaar op zo’n manier dat ze wederzijds voordelig zijn.
In feite is een voedselbos een zorgvuldig ontwerpen en onderhouden ecosysteem van nuttige planten (en soms ook dieren).
De zelfbevruchtende aard is grotendeels te danken aan het gebruik van stikstof-bindende planten en andere planten die bijzonder goed zijn in nutriënten uit de ondergrond te halen. Ook de zeer efficiënte nutriënten-kringloop dat zich ontwikkelt in een bos-achtig systeem draagt bij aan haar vruchtbaarheid. De bodem wordt in topconditie gehouden doordat ze zo goed als constant bedekt blijft met beplanting. De verdere veerkracht van een voedselbos wordt versterkt door het gebruik van planten die roofdieren aantrekken voor bepaalde plagen en planten die problemen rond ziekte vermijden. Diversiteit is natuurlijk ook essentieel: een hoge diversiteit bevordert zo goed als altijd de gezondheid van een ecosysteem.
De term ‘voedselbos’ impliceert iets groots en omvangrijk, maar dat is niet per se het geval. Een voedselbos kan toegepast worden op elke schaal, van een kleine achtertuin tot een grote weide. In tegenstelling tot een echt bos, is een voedselbos minder dens en donker. De bedoeling is dat er nog steeds voldoende zonlicht kan vallen op de beplanting.
Hoewel de term ‘voedselbos’ tegenwoordig heel trendy en hip is geworden, is er helemaal niets nieuws aan. In oudere culturen zoals die van tropisch Azië, Centraal-Amerika en Afrika wordt er al sinds jaar en dag voedsel gekweekt in soortgelijke eco-systemen.
De voordelen van een voedselbos
Veelgestelde vragen over voedselbossen

Doorheen de jaren heeft Lammas een ruime kennis opgebouwd over natuurlijke, ecologische & eetbare tuinen.
De opmars van mensen die hun steentje willen bijdragen, die de natuur willen beschermen, die zelf wat eten willen kweken, die habitats willen voorzien voor vogels, insecten & andere dieren, die weides willen omtoveren tot voedselbossen, etc. kunnen wij alleen maar toejuichen!
Hieronder vind je meer informatie over enkele van onze concepten!

We hebben nu een prachtige prairievoortuin die bloeit van maart tot november, en ook in onze achtertuin is er heel wat lekkers te vinden! Dat het resultaat gezien mag worden, merken we als we vanuit onze living de passanten zien die steevast blijven stilstaan en proberen plantjes en bloempjes te determineren. We zijn nog steeds superblij met het werk van Lammas!
Jochem transformeerde alle ‘wensen en verlangens’ in een tuinontwerp. De voortuin zou een paradijs worden van kleur en veel bloemen. (…) Elke keer als de lente begint kijken we met plezier naar alles wat weer in bloei gaat komen en naar het nieuwe leven in onze tuin.
Het was aangenaam om samen de tuin te realiseren, want dan waren we er meteen bij om onderweg de laatste details verder uit te werken. En naar onderhoud in de toekomst toe is het natuurlijk ook mooi meegenomen dat we de tuin van in het begin zo goed kennen. Het resultaat mag er zijn, wij genieten er alvast van!
Wat wij vooral geapprecieerd hebben is de luisterbereidheid en de constructieve dialoog met ons als klant tot bijsturing van de plannen. Hierdoor hebben we een ontwerp voor een klein bescheiden voedselbos gekregen dat volledig op onze maat gesneden is.