Prairietuinen

natuurlijk, onderhoudsvriendelijk en maximale seizoensbeleving

prairietuin

Een prairie is eigenlijk een type grasland dat oorspronkelijk voorkomt in Noord-Amerika en daar destijds grote delen van het continent besloeg. Het was een habitat voor grazende buffels en de inheemse, nomadische bevolking. In se is een prairie een combinatie van grassen (vaak enkele soorten in grote aantallen) en bloeiende vaste planten, vivassen genaamd (vaak meerdere soorten in kleinere aantallen). Door begrazing en spontane prairiebranden komen er in dit ecosysteem weinig of geen struiken of bomen voor. Het is dus voornamelijk een open en zonnige vlakte.

In een natuurlijke tuin, waar we op zoek zijn naar natuurlijke vormen van beplanting, seizoensbeleving, aantrek van bijen, vlinders en andere fauna is de prairietuin een ideaal concept. In prairietuinen opteren we voor krachtige, ziektevrije planten wat het gebruik van herbiciden en pesticiden volledig overbodig maakt. Dit past natuurlijk volledig in onze ecologische aanpak! Daarnaast heeft een prairietuin nog heel wat andere voordelen.

Nog wat meer informatie

  • voor een prairietuin heb je een open plek nodig met minstens 6 uur zon, zonder concurrentie van bomen of struiken

  • hoe meer ruimte, des te mooier het resultaat, maar ook op een klein oppervlak kun je al een aantrekkelijke prairietuin aanleggen
  • in een prairietuin wordt er vaak gewerkt met een inerte afdeklaag, meestal bestaande uit lava-steentjes. Dit heeft een aantal belangrijke functies: het gaat onkruidgroei tegen, zorgt voor een isolerende laag in de winter en vermijdt ook verdichting van de bodem. Wij raden het gebruik van een groenddoek en/of schors ten zeerste af!

Doorheen de jaren heeft Lammas een ruime kennis opgebouwd over natuurlijke, ecologische & eetbare tuinen.

De opmars van mensen die hun steentje willen bijdragen, die de natuur willen beschermen, die zelf wat eten willen kweken, die habitats willen voorzien voor vogels, insecten & andere dieren, die weides willen omtoveren tot voedselbossen, etc. kunnen wij alleen maar toejuichen!

Hieronder vind je meer informatie over enkele van onze concepten!

Lammas ontwerpt en realiseert natuurlijke & ecologische tuinen.

Wij geven vorm aan de verbinding tussen architectuur en natuur. Het streefdoel is een tuin waarin je tot rust kan komen, waar alle elementen op een harmonieuze manier op elkaar inspelen. Een eigen stukje oase op deze wereldbol!

Wij zorgen ervoor dat het tuinontwerp zo veel mogelijk voldoet aan jullie wensen, rekening houdend met essentiële elementen zoals zon, wind, water, beplanting, materiaalkeuze, etc.

We hebben nu een prachtige prairievoortuin die bloeit van maart tot november, en ook in onze achtertuin is er heel wat lekkers te vinden! Dat het resultaat gezien mag worden, merken we als we vanuit onze living de passanten zien die steevast blijven stilstaan en proberen plantjes en bloempjes te determineren. We zijn nog steeds superblij met het werk van Lammas!

Kristien, Herent

Wat wij vooral geapprecieerd hebben is de luisterbereidheid en de constructieve dialoog met ons als klant tot bijsturing van de plannen. Hierdoor hebben we een ontwerp voor een klein bescheiden voedselbos gekregen dat volledig op onze maat gesneden is.

Jelle, Itterbeek

Jochem transformeerde alle ‘wensen en verlangens’ in een tuinontwerp. De voortuin zou een paradijs worden van kleur en veel bloemen. (…) Elke keer als de lente begint kijken we met plezier naar alles wat weer in bloei gaat komen en naar het nieuwe leven in onze tuin.

Karen, Merchtem

Het was aangenaam om samen de tuin te realiseren, want dan waren we er meteen bij om onderweg de laatste details verder uit te werken. En naar onderhoud in de toekomst toe is het natuurlijk ook mooi meegenomen dat we de tuin van in het begin zo goed kennen. Het resultaat mag er zijn, wij genieten er alvast van!

Tatiana, Vilvoorde