Eetbare tuinen

Kweek je eigen voedsel!

Met Lammas willen wij de natuur terug centraal zetten. 

Uiteraard is er vaak nood aan enkele praktische elementen zoals een oprit of een terras, een tuinhuis of fietsenberging, etc. Daarnaast trachten wij steeds de tuin ten volle te benutten door de juiste beplanting te kiezen om de ruimte in te vullen. Vaak wordt deze selectie aan bomen, struiken en vaste planten gemaakt op basis van zijn esthetische waarde. Bij Lammas geloven wij dat er meer mogelijkheden zijn en trachten we ook andere waardes centraal te zetten in de keuze van onze beplanting: bv. ecologische waarde veerkracht, groeikracht maar ook eetbaarheid!

We may think we are nurturing our garden, but of course it’s our garden that is really nurturing us.
– Jenny Uglow

Fruit, bessen, groente, noten, planten voor thee, keukenkruiden, geneeskrachtige kruiden, eetbare bloemen, paddestoelen, …

Een eetbare tuin hoeft niet per se te betekenen dat er ruimte wordt voorzien voor een klassieke moestuin met aardappelen, boontjes en ajuinen. Natuurlijk kan een moestuin met éénjarige groenten zeker geïntegreerd worden in het tuinontwerp, maar er kan creatiever omgesprongen worden met eetbaarheid in de tuin. Zo gebruiken wij graag elementen zoals: een snoephaag van bessenstruiken, een kruidentuin, een boomgaard, een bloemenborder met vaste, eetbare planten, etc.

Ter illustratie geven we hieronder een aantal voorbeelden van planten die vaak gebruikt worden in de klassieke tuin, maar eigenlijk ook perfect passen in een eetbare siertuin aangezien sommige onderdelen van de plant eetbaar én lekker is!

Doorheen de jaren heeft Lammas een ruime kennis opgebouwd over natuurlijke, ecologische & eetbare tuinen.

De opmars van mensen die hun steentje willen bijdragen, die de natuur willen beschermen, die zelf wat eten willen kweken, die habitats willen voorzien voor vogels, insecten & andere dieren, die weides willen omtoveren tot voedselbossen, etc. kunnen wij alleen maar toejuichen!

Hieronder vind je meer informatie over enkele van onze concepten!

We hebben nu een prachtige prairievoortuin die bloeit van maart tot november, en ook in onze achtertuin is er heel wat lekkers te vinden! Dat het resultaat gezien mag worden, merken we als we vanuit onze living de passanten zien die steevast blijven stilstaan en proberen plantjes en bloempjes te determineren. We zijn nog steeds superblij met het werk van Lammas!

Kristien, Herent

Het was aangenaam om samen de tuin te realiseren, want dan waren we er meteen bij om onderweg de laatste details verder uit te werken. En naar onderhoud in de toekomst toe is het natuurlijk ook mooi meegenomen dat we de tuin van in het begin zo goed kennen. Het resultaat mag er zijn, wij genieten er alvast van!

Tatiana, Vilvoorde

Wat wij vooral geapprecieerd hebben is de luisterbereidheid en de constructieve dialoog met ons als klant tot bijsturing van de plannen. Hierdoor hebben we een ontwerp voor een klein bescheiden voedselbos gekregen dat volledig op onze maat gesneden is.

Jelle, Itterbeek

Jochem transformeerde alle ‘wensen en verlangens’ in een tuinontwerp. De voortuin zou een paradijs worden van kleur en veel bloemen. (…) Elke keer als de lente begint kijken we met plezier naar alles wat weer in bloei gaat komen en naar het nieuwe leven in onze tuin.

Karen, Merchtem